مهندس مهدي فيروزان مديرعامل شهركتاب در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر، ضمن بيان اين مطلب افزود: مجموعه دولت، گران ترين، ضعيف ترين و ناراضي تراش ترين مجري امور فرهنگي در يك كشور است. پيشنهاد من به وزير محترم ارشاد اين است كه جلساتي را براي همگرايي بيشتر با اصحاب كتاب داشته باشد و مطمئن باشد كه بسياري از مشكلات، سوءتفاهم ها و اقدام هاي فراقانوني در طي همين نشست هاي مشترك مرتفع مي شود.
وي ادامه داد: حرفه اي ها و فعالان هر رشته با آشنايي و تجربه كافي خود، همين امروز بدون اين كه زمينه هاي لازم را براي اعتمادسازي و واگذاري امور فراهم كرده باشيم، توانسته اند روابط و پيشرفت هاي خوبي حاصل كنند.
اين مدير فرهنگي تصريح كرد: در هر صورت، ورود به بازي و تعامل دوسويه از سوي دولت و اعطاي اختيارات و تسهيلات مناسب به متوليان واقعي فرهنگ، كارها را به شكل تخصصي و از مجراهاي صحيح و كارآمد به پيش خواهد برد و نقش نظارتي و حمايتي دولت را نيز حفظ خواهد كرد.
فيروزان با تاكيد بر اين كه اين تعامل، تنها با خواست و اراده دولت محقق مي شود و هزينه هاي مادي و معنوي چنداني نيز نسبت به آنچه امروز در جريان است، در پي نخواهد داشت، اضافه كرد: بايد از ظرفيت هاي شكل گرفته استفاده كرد. دولت مي تواند با دعوت و نظرخواهي از ناشران و اصناف و فعالان اين حوزه، بهره برداري مطلوبي انجام دهد.
وي تاكيد كرد: ما نبايد نيروهاي خود را غريبه فرض كنيم و آنها را خطاكار و غيرقابل اعتماد بخوانيم. نويسندگان و آثارشان، توليدات و ماحصل واقعي اين كشور هستند؛ حال مي خواهد حامل ايده ها و افكار موافق نظام باشند يا نباشند. زماني كه كتاب هاي نويسندگان خارجي را كه به طور طبيعي موافق با نظرات ما نيستند چاپ مي كنيم، نمي توانيم آثار انتقادي و سلايق چهره هاي خودمان را گمراه كننده و جفاكار بدانيم.
مهدي فيروزان ادامه داد: ميدان دادن به تفكرات و انديشه هاي مختلف، نه تنها خطرناك نيست بلكه بسياري از تنگ نظري ها و نگاه هاي تيره و بدبينانه به شرايط عمومي كشور را هم از بين مي برد.
مديرعامل شهركتاب گفت: اين يك اصل پذيرفته شده است كه اعتماد به مردم، اعتماد به دولت را مي آورد. زماني كه تصميم بگيريم، امور را به نهادها واگذار كنيم، به معني اين نيست كه رشته كار را رها كرده ايم و همه جا را سيل خواهد برد؛ بلكه به معني اين است كه بايد زميني را زيرسازي و مهيا كرد تا امكان ساخت و ساز روي آن ممكن باشد. اگر اين زيرساخت فراهم نشود، امنيت و اطمينان همگان سست و متزلزل مي شود و اگر فراهم شد، همگان تمايل دارند كه بر آن زمين، ساخت و ساز كنند، چرا كه به بستر و زيرساخت آن اعتماد دارند و آن را ايمن مي خوانند.
وي تصريح كرد: فرهنگيان و چهره هاي پخته و كاركشته ما، بايد مورد اعتماد واقع شوند تا اين مسير به توليد فرهنگي منتهي شود. بايد توجه داشت كه در خصوصي سازي، هراس از محتوا و انديشه ها و چگونگي سانسور در اولويت نخست قرار ندارد. مهم كيفيت اثر و رسيدن به كيفيت عالي و بي نقص و برتر است. در كنار اين امر نيز بخشي به مميزي و اعمال قوانين مرتبط با رسوم و عرف جامعه اختصاص مي يابد.
فيروزان در خصوص مميزي كتاب گفت: البته سانسور و نظارت، امري عقلاني و تجربه شده در تمام نقاط دنياست و هر كشور مطابق هنجارهاي رسمي خود، اصول و قواعدي دارد. اما نبايد اين گونه باشد كه همه هم و غم مان بشود سانسور. هدف اصلي مي بايست گسترش فرهنگ كتابخواني، رشد كتاب هاي ارزشمند و باكيفيت و افزايش ظرفيت دانش و تكنيك آثار باشد.
وي در تشريح رابطه دولت با نهادهاي مردمي اضافه كرد: واگذاري تمام امور به دولت، كليه نقص ها و كاستي ها را متوجه او خواهد كرد و اين در روندي معكوس، بدبيني به نظام را به بار مي نشاند. مردم هم بايد احساس مسئوليت پيدا كنند و براي بهبود و رشد و توليد تلاش كنند و منتظر دولت نمانند.
فيروزان تاكيد كرد: كتاب توليد دشوار و سختي دارد كه بايد به جامعه تزريق شود تا هدف اصلي كه همانا روشنگري و روشن بيني و دانايي عمومي است، محقق شود. كتاب، بي خطرترين رسانه موجود در دنياست و علم پرورترين و سازنده ترين آنها.
وي با اعلام اين مطلب كه بسياري از ناشران، امروز به صورت خودجوش فعاليت هاي مختلفي را آغاز كرده اند، افزود: دولت بايد سررشته كار را به دست داشته باشد، مسيرها را بسازد و هموار كند و اين اجازه را بدهد تا تشكلها شكل گرفته و سپس شروع به فعاليت كنند. اين اتفاق را در همان جلسات مشترك و به جاي ده ها و صدها جلسه يك طرفه مي توان به ثمر نشاند. در غير اين صورت، نوعي وابستگي تمام و كمال به دولت پديد مي آيد كه علاوه بر حذف رقابت و تخصصي شدن و اقتصادمحوري، نيازمندي به دولت و متوقع شدن از او را دامن مي زند.
وي درخصوص جنبه هاي اقتصادي نشر اظهار داشت: دولت با به وجود آوردن نهادها و صرف هزينه هايي مجزا، مي تواند آثار ايراني را ترجمه و روانه بازارهاي جهاني كند. اين اقدام را برخي ناشران امروز صورت مي دهند و بطور جسته و گريخته در محافل و بازارهاي جهان عرض اندام مي كنند.
فيروزان ادامه داد: اگر دولت آن را ساماندهي كرده و بدون غرض و بدبيني و فارغ از دسته بندي هاي گروهي و فكري، زمينه هاي حضور آنان را فراهم كند، ادبيات و فرهنگ ما نيز حقانيت و ارزش فرهنگي خودش را نشان مي دهد. من تصور مي كنم و اعتقاد دارم كه حتي آثار دفاع مقدس ما نيز مي تواند صاحب مخاطب جهاني شود.
مديرعامل شهركتاب تصريح كرد: البته اين حركت نبايد با سخت گيري همراه باشد وگرنه حاصلي نداشته و مثل سابق، بسياري از كتاب هايمان در سفارتخانه ها باقي مي ماند. نبايد كتاب ها را تنها حامل ايدئولوژي و پيام نظام بدانيم، بلكه حاوي پيام نويسندگان و آثاري فرض كنيم كه در ايران توليد شده و قصد ورود به بازار جهاني را دارند.
وي اين سياست را موجب سودآوري، گردش اقتصادي، ايجاد رقابت و بروز كيفيت در آثار دانست و گفت: موضوع ديگر اين است كه دولت هزينه اي جهت تعامل با نويسندگان و ناشران براي رفع مشكلات اختصاص دهد تا با وضع قوانيني شفاف و تعريف شده، علاوه بر رفع بلاتكليفي و بدبيني و شماتت ها ، به توافقاتي برسد كه تمكين به آن دشوار نباشد.
مهدي فيروزان در پايان تاكيد كرد: اين همگرايي، هزينه هاي مادي و معنوي بعدي را از بين مي برد و به امور سامان مي بخشد. بايد به سمت اقتصاد فرهنگ حركت كنيم و از سوءتفاهم هاي پيش پا افتاده فاصله بگيريم. در اين صورت ايرادها و انتقادها به دولت هم كاهعش پيدا مي كند و ادبيات هم مي تواند مثل سينماي ايران، صاحب ويترين جهاني و ترجمه هاي مختلف شود.
نظر شما